Proč jsou omega mastné kyseliny klíčové pro vaše zdraví?

Polynenasycené omega mastné kyseliny (polyunsaturated fatty acids – PUFA) jsou mastné kyseliny obsahující dvě nebo více dvojných vazeb v řetězci. Můžeme si je představit jako tuky s pozitivním vlivem na lidské zdraví. Podle struktury se dělí na klinicky významné třídy n-3, n-6, n-7 a n-9.

První dvě skupiny jsou klinicky nejvýznamnější a běžně se pro ně používají názvy „omega 3 a omega 6“. Lidské tělo si je nedokáže samo vyrobit, označují se jako esenciální, a musíme je proto přijímat z externích zdrojů.

Mezi zástupce omega-3 mastných kyselin patří kyselina alfa linolenová (ALA), kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA). Mezi omega-6 mastné kyseliny se řadí kyselina arachidonová (AA) a kyselina linolová (LA). Jejich příjem je důležitý pro správnou funkci mnoha orgánů, ale dnes již víme, že mají příznivý až terapeutický efekt i u některých chorob.

Co se týče denního příjmu, nejsou pevně stanovené dávky, které bychom měli užívat. Důležité pro naše zdraví je, abychom se snažili docílit zvýšeného příjmu omega-3 mastných kyselin a aby poměr přijímaných PUFA byl ideálně v poměru 1:1 (omega-3 : omega-6), což je v našich podmínkách velmi těžké. Problémem ve střední Evropě je, že naše potrava obsahuje hlavně nezdravé živočišné tuky a z polynenasycených mastných kyselin hlavně omega-6 kyseliny.

Omega-3 PUFA obsahuje naše přirozená strava nedostatek. Je to způsobeno nejčastěji nedostatečnou konzumací potravin, které je obsahují – tučné mořské ryby (losos, makrela, sardinky), ořechy, semena, některé rostlinné oleje apod. S jejich deficitem se můžeme setkat u striktních veganů. Snížené množství těchto látek může být i u osob s poruchou vstřebávání živin – pacientů trpících nespecifickými střevními záněty, celiakií nebo chorobami slinivky. Vzácnou příčinou mohou být genetické abnormality, kdy v těle chybí enzymy, které PUFA metabolizují. Zvýšená potřeba je logicky u těhotných a kojících žen a u dětí ve vývinu. Nedostatek se nejčastěji projevuje suchou kůží, vypadáváním vlasů a celkovým neprospíváním.

PUFA mají hodně klinických účinků. Pozitivní vliv na lidské zdraví mají hlavně omega-3 PUFA, ale i omega-6 mají zásadní klinický význam. Omega-3 jsou důležité pro správnou funkci sítnice, a tedy pro zrak. Působí protizánětlivě a svoji roli tak mají v imunitních pochodech. Do popředí se ale dostává zejména jejich efekt na funkci a zdraví srdce, cév a centrálního nervového systému – zde spatřuji jejich největší benefit.

Hrají významnou roli v metabolismu lipidů. Složitými mechanismy jsou schopny změnit hladiny některých lipidů v našem těle, a to v tom smyslu, že snižují ty lipidy, které nám škodí a „ucpávají cévy“, a na druhou stranu zvyšují hladiny lipidů, které jsou nám prospěšné.

Již v 70. letech 20. století potvrdila dánská studie, že u grónských Eskymáků žijících tradičním způsobem života (tzn. konzumujících velké množství tučných mořských ryb) je významně nižší výskyt infarktu myokardu a trombóz v porovnání s Dány žijícími na kontinentu.

Tito Eskymáci měli právě vysoký příjem omega-3 PUFA. Dalším příkladem může být dlouhověkost a nízká kardiovaskulární nemocnost Japonců, kteří jsou také proslulí konzumací mořských ryb.

Omega-3 PUFA příznivě ovlivňují vlastnosti krve tím, že snižují její viskozitu, brání shlukování krevních destiček a působí protizánětlivě. Tyto vlastnosti přispívají ke zlepšení průtoku krve cévami. Pozitivně působí na buňky srdce, přispívají ke snížení krevního tlaku a chrání před srdečními arytmiemi.

Co se týče nervové soustavy, je prokázáno, že PUFA podporují vývoj mozku – zejména jeho kognitivní funkce. Hrají významnou roli při produkci látek, pomocí kterých spolu buňky v mozku komunikují. Tyto látky jsou nezbytné ke správné funkci nervové soustavy, jejich nedostatek se může projevit jako neurologické onemocnění, může dokonce způsobovat úzkosti, deprese apod. Psychiatři v USA přípravky s PUFA běžně doporučují jako doplňkovou léčbu u osob s depresemi a úzkostmi. Podle nejnovějších poznatků působí přítomnost některých nenasycených kyselin v mozku neuroprotektivně a jejich nedostatečná hladina v krvi se našla i u lidí s neurodegenerativními onemocněními, jako je Alzheimerova choroba. Někteří autoři popisují i mechanismy, kterými by mohly PUFA přispívat k protinádorovým účinkům.

Desktop

 

Omega-9 mastné kyseliny představují jedny z hlavních mononenasycených mastných kyselin (monounsaturated fatty acids – MUFA). Mezi omega-9 mastné kyseliny řadíme zejména kyselinu olejovou, která se vyskytuje hlavně v olivovém oleji, avokádu a některých ořeších. Klinicky nejvýznamnější účinky omega-9 jsou jejich kardioprotektivní a protizánětlivé vlastnosti. Studovány jsou i pro své další potenciálně terapeutické účinky.

Závěrem lze říci, že polynenasycené mastné kyseliny tvoří velice důležitou součást naší stravy. Měli bychom konzumovat dostatek omega-3 mastných kyselin, ideálně alespoň tolik, kolik přijímáme omega-6. Jejich dostatečný příjem prokazatelně příznivě ovlivňuje několik orgánových systémů. Suplementaci mohu doporučit u osob s dyslipidémií či kardiovaskulárními, neurologickými a psychiatrickými chorobami.                   

 

                                                                                      MUDr. Jiří Hlušička, Ph.D.

                                                                                                        Internista